Don't judge a blog by its followers

Friday, 2 December 2011

Nak solat yang nikmat?

(Kesian Malaysia kalah bola dengan Syria dengan Bahrain hari tu. Tapi kita umat islam lagi kesian sebab ashik kalah dengan nafsu dan dunia.. oh!)

          Baru-baru ni, Stadium Gelora Bung Karno, Indonesia penuh dengan penonton yang berpakaian Merah dan Kuning yang mana ada penyokong Malaysia atau harimau muda dengan penyokong Indonesia, si garuda di mana kemenangan pingat emas akhirnya menjadi milik Malaysia dalam sukan sea 2011 !!! (bercakap sambil menjerit). Kemudian sebelum tu Malaysia dah menang lagi lawan pasukan Indonesia ketika di Stadium Nasional Bukit Jalil.

          So, bila cerita bab bola, macam-macam gelagat kita tengok peminat bola sepak ni (termasuk aku jugak kot). Ada yang sanggup datang dari jauh beli tiket dan nak tengok secara live di stadium, ada yang tengok dari tv, ada yang tengok kat kedai mamak Ameer Ali (woha!), ada yang tengok kat café, ada yang tengok kat youtube, atau ada yang beli paper semata-mata nak tengok result je, dan macam-macam lagi la. Kalau aku tulis semuanya, memang tak terlarat nak baca.

           Tapi kan, dalam banyak-banyak ni, yang paling best dan syok sekali bila pergi stadium terus untuk tengok secara live, lepas tu pakai jersi pasukan pilihan hati dan conteng-conteng muka, kemudian duduk kat barisan depan sekali sambil jerit-jerit sekuat hati dan paling kow-kow punya, siap bawak drum, mercun dan laser. Hahaha. Woha!

          Kalau kita pergi pada mereka ni, dan cuba kita jadi wartawan sementara, dan tanya, kenapa korang sanggup conteng-conteng muka, lepas tu terjerit-jerit mengalahkan jurulatih kat depan tu.

          Nanti apa yang mereka jawab, tengok bola kena ada “feel”, bila dah ada “feel”, baru lah ada semangat nak tengok bola dan nikmatnya takkan dapat di gambar dengan kata-kata.

          Maka aku malas nak melalut panjang, blog aku ni bukan blog bola, blog politik atau blog apa-apa pun. Blog aku ni nota agama untuk aku. So, apa aku nak cakap kat sini, dalam ibadah kita seharian, kena ada “feel”, bila dah ada “feel”, baru lah ada semangat nak beribadah dan nikmatnya takkan dapat di gambar dengan kata-kata.

Contohnya solat kita hari-hari tu..

          Sekarang dah masuk bab solat pulak, jadi kalau kita perhatikan sekeliling kita terutama diri sendiri (lagi-lagi aku), macam-macam gelagat pesolat kita jumpa. Ada yang solat kat rumah atau bilik (bagi yang duduk hostel), solat dengan bini atau adik beradik kat rumah, ada yang solat kat masjid dan surau, ada yang solat lengah-lengah, kemudian ada yang lambat,  ada solat pakai kain pelikat dan baju biasa je, ada yang solat bagai melepaskan kentut di tangga dan macam-macam lagi la. Kalau aku tulis semuanya, memang tak terlarat nak baca.

           Tapi kan, dalam banyak-banyak ni, yang paling best dan syok sekali bila pergi solat berjemaah kat masjid dan surau, siap berjubah putih dan berserban, pakai wangi-wangi, dengan bersugi lagi, datang awal, duduk saf depan sekali, siap sempat solat sunat tahiyattul masjid lagi!

          Kalau kita pergi pada mereka ni, dan cuba kita jadi wartawan sementara, dan tanya, kenapa korang sanggup berjubah putih, berserban, siap datang awal dan duduk saff depan macam ustaz ulama’ pula.

          Nanti apa yang mereka jawab, nak solat kena ada “feel”, bila dah ada “feel”, baru lah ada semangat nak solat dan nikmatnya takkan dapat di gambar dengan kata-kata.

Aku ulang lagi sekali ; nak solat kena ada “feel”, bila dah ada “feel”, baru lah ada semangat nak solat dan nikmatnya takkan dapat di gambar dengan kata-kata.

So, kita check diri kita, kenapa kita kurang rasa “feel” ketika solat. Kita (terutama aku) solat tak feel sebab tak BERSUNGGUH dalam bersolat.

Disebabkan aku ni pelajar sains, jadi aku suka buat experiment. Bila hari jumaat, aku dah cuba datang awal , siap berjubah putih dan berserban, pakai wangi-wangi, datang awal, duduk saff depan sekali, sempat solat sunat tahiyattul masjid, kemudian duduk baca Quran sambil tunggu azan, memang rasa “feel” gila dengar khutbah tu. Memang tak ngantuk la. Lepas tu masa solat, rasa nikmat yang tak terhingga mengalahkan KFC yang menjilat jari. Lepas solat rasa macam nak stay terus dan taknak pergi lab* je lepas tu.

(nota untuk yang tak tau : lab = laboratory = makmal)

Tapi kalau dah datang lambat masa solat jumaat tu, lagi pulak datang masa khutbah nak habis, lepas tu dengan pakai seluar jeans dan pakai baju t-shirt je ditambah dengan kelam kabut pulak tu, lepas tu solat macam gitu-gitu je ditambah dengan mengantuk, aku rasa kurang feel dan nikmatnya. (aku rasa aku sorang je bermasalah macam ni, yang lain semua hebat, solat khusyuk, tawaduk, bertakwa dan gaya lelaki beriman akhir zaman)

          Oleh itu, pesanan khas untuk diri aku sendiri, sama-sama kita bersungguh-sungguh untuk beribadah. Kalau masa perlawanan bola sepak kita sanggup spend masa tengok bola walaupun esok pagi ada exam killer paper sekalipun, lagi hebat siap datang stadium terus sambil pakai jersi pasukan harapan tak pun paling kurang pun duduk kat kedai mamak Ameer Ali atau mana-mana kedai mamak berdekatan sambil minum secawan dua teh o panas, inikah pula perkara yang lebih utama contoh macam solat ni.

          Lagi best, siap sediakan beg uniform khas untuk letak serban dan jubah putih (macam kostum spiderman/cicakman/boboiboy.. woha!) dan bila time azan je terus bertukar dengan pantas macam the flash lepas tu terus duduk kat masjid atau surau saff hadapan dan bersiap untuk solat.

Sekian.                                                                                                                

p/s :  Salam dik, ni emak ni. Jubah dan serban kau ni dah lama sangat kat dalam almari sampai kena gigit tikus. Macam mana ni?
Comments
2 Comments

2 comments:

  1. kdg2 sy pn terlupa pasal perkara mcm ni...
    lg 1 : mcm mana jubah dgn serban boleh kena gigit tikus... mesti sedih...

    http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/12/cabaran-kerja-berkumpulan.html

    ReplyDelete
  2. faizulosman : aku yang pelupa ni lagi selalu lupa.. tapi takpe, pasang reminder sebelah katil.. :)

    tikus tu berangan nak pakai jubah dan serban rasanya, bila oversive, terus gigit..oh!

    ReplyDelete