Don't judge a blog by its followers

Saturday, 17 March 2012

Seorang non-muslim lindungi seorang muslim..?

(Sebelum ni aku tak tahu kisah ni, tapi selepas aku jadi ajk untuk program tentang Palestin ni, aku sangat terkesima dengan jasa seorang aktivis amerika ini.. Maka bersempena 16 Mac ni (walaupun dah terlepas beberapa minit), aku persembahkan sebuah nota untuk diri aku tentang……)



Dulu masa hujung disember 2008, ketika tu Gaza di serang habis-habisan oleh Israel, masa tu juga aku tunggu masa nak pergi PLKN. Jadi ketika tu, aku kerja part time di sebuah kedai makan. So, biasalah kedai makan kawasan kampung, mesti jadi "R&R" ramai pakcik-pakcik untuk minum kopi sambil borak isu takde hujungnya, dan masa tu borak pasal isu palestin. Aku teringat satu kata-kata pakcik tu sambil minum air kopi,


Kenapa Malaysia tak hantar tentera je pergi Palestin. Sekadar kutuk-kutuk je, tak jadi apa..”


Tapi masa tu aku tak berapa kisah sangat isu Palestin ni. Jadi aku pun buat tak tahu sambil buat kerja aku.. Oh!


Sampailah aku masuk Universiti, aku join jadi AJK program minggu Hak Asasi Manusia (HAM), The Palestine Episode, aku jadi makin sensitif isu palestin. Terutama sekali kisah seorang aktivis Amerika yang ke Palestin dan terkorban di sana. Mungkin korang semua kenal siapa dia, iaitu Rachel Corrie.



Apa yang special sangat dia ni??

 
Rachel Corrie ni seorang sukarelawan perempuan dari Amerika yang ambil peduli pada tragedi kemanusiaan di Palestin. Rachel Corrie ni seorang anggota Gerakan Solidariti Internasional (ISM) yang pergi sebagai aktivis ke sempadan Gaza masa Intifadah Al-Aqsa. 

 
Detik 16 Mac 2003, di takdirkan Allah, ketika usia 23 tahun, Rachel Corrie telah mati akibat terbenam ke dalam tanah semasa diheret semasa sedang MENGHALANG jentolak tentera zionis israel daripada merobohkan rumah orang Palestin iaitu Dr. Samir Nasrallah, seorang ahli farmasi.
Bagaimana kisah seterusnya pasal Rachel Corrie ni, korang boleh tanya encik google je. Korang taip je “sejarah Rachel Corrie”, macam-macam keluar pasal dia. Aku tak nak cerita tentang apa yang berlaku selepas kematian dia.



Aku nak cerita pasal dia bukan kerana dia ini non muslim hebat, tapi kerana SIFAT kemanusiaan yang ada dalam diri dia tanpa fikir antara perbezaan agama, sanggup melindungi rumah seorang muslim di Palestin.


Masa aku baca dan dengar kisah tentang dia, aku malu dengan diri aku sendiri. Aku termenung sorang diri, dan aku berfikir...

nak melawan nafsu untuk pergi solat berjemaah di surau yang dekat pun kadang-kadang susah, macam mana la pula aku nak melawan nafsu untuk melindungi nyawa seorang muslim.


Allahu Rabbi..


Ada hikmah Allah mempertontonkan kisah Rachel Corrie ni pada umat Islam khususnya, nak bagitau pada kita semua yang orang BUKAN ISLAM pun fikir tentang MANUSIA, orang ISLAM pulak tu sehingga sanggup gadaikan nyawa dia. Kita orang ISLAM bila lagi nak FIKIR TENTANG UMMAH??



Last but not least, dalam catatan harian Rachel Corrie, dia ada menulis,
 “Amerika tidak mempesonaku lagi. Ia tak mampu memikatku lagi. Ia pudar dan terlipat di pinggiran fikiranku….
Rachel Corrie juga nak menegaskan bahwa masalah Palestin bukan hanya masalah dan beban bangsa Palestin sahaja, tetapi juga tanggung jawab seluruh manusia di dunia manapun.



Semoga Allah pilih dia antara orang yang dapat hidayah sebelum kematian dia.. Amin..
I rest my case.

p/s :

Wahai saudara seIslam ku..
Ramai orang bukan islam mahukan keamanan untuk sebuah negara Islam..
Mereka bukan sahaja mahukannya..
Malah…
Mereka sanggup mengerahkan segala tenaga dan fikiran mereka..
Mereka juga sanggup korbankan harta malah nyawa mereka..

Wahai kaum muslimin..
Anda semua adalah permata untuk ummah ini..
Anda semualah yang sepatutnya mengerahkan tenaga dan fikiran..
Malah harta dan nyawa anda semua..
Untuk saudara seakidah anda..
Saudara yang sama-sama mengucapkan kalimah Tauhid..
Dimana anda semua..?

 Jika anda masih menyatakan..
“Aku tidak bersedia..”
“Aku belum cukup ilmu..”
“belum sampai seru..”
“Ada aku kisah..?”
“tak masuk exam pun…”

Muhasabah semula kalimah Tauhid yang anda ucapkan setiap kali semasa solat….

aku tutup dengan tasbih kafarah..
Comments
6 Comments

6 comments:

  1. pernah terlintas di fikiran untuk pergi ke palestin membantu mereka

    ReplyDelete
  2. Aku pernah dengar, ada orang palestin ni cakap, dia kata kalau betul2 nak bantu saudara2 di palestin, binalah ummah semula di tempat anda sendiri..

    ReplyDelete
  3. setuju ngan pendpt ko syuk...kat tempat sendiri ne pun dah agak berpecah belah.

    ReplyDelete
  4. ni bukan pendapat aku ler..ni pendapat orang palestin sana..haha :D

    ReplyDelete
  5. tahu la...tp ko yg sampaikan kan??? =P

    ReplyDelete