Don't judge a blog by its followers

Monday, 17 September 2012

Perpisahan itu indah..?Beberapa jam yang lalu, telah pulangnya seorang tokoh besar perjuangan Palestina, Sheikh Raed Solah atau di kenali sebagai Sheikh al Aqsa setelah berada di Malaysia selama kurang lebih 11 hari. Perpisahan ini memberi impak yang sangat tinggi kepada para pencinta perjuangan Palestina, dan sekaligus memberi impak kepada perubahan pemikiran sebahagian rakyat Malaysia.


Setiap orang dalam dunia ini pernah mengalami sebuah perpisahan. Sama ada perpisahan sementara; contoh seperti pergi sekolah, masuk universiti, pergi seberang laut (baca: oversea) dan sebagainya, atau perpisahan berbentuk kekal selamanya, iaitu kematian.
 

Perpisahan sekolah tarbiyyah


Tidak di nafikan, ada kalanya perpisahan itu memberi impak yang buruk kepada seseorang. Contoh terdekat kalau ibu bapa yang berpisah atau bercerai. Namun , jika perpisahan yang asalnya untuk tujuan kebaikan, maka insyaAllah ia menjadi sebuah sekolah atau madrasah tarbiyyah untuk seseorang.

Contohnya kalau kita mempunyai anak atau sahabat yang akan menyambung pelajaran ke seberang laut, pada awalnya mungkin kita akan rasa sedih kerana kehilangan mereka (walaupun hanya sementera), tetapi pada akhirnya jika kita faham dan selami hikmah di sebalik takdir Allah, maka baru kita faham bahawa ia merupakan suatu proses tarbiyyah yang menjadi sunnatullah, bukan sahaja kepada sesiapa yang so called pejuang, bahkan untuk semua manusia, kerana kehidupan tanpa perpisahan hanyalah di syurga kelak. Maka, sepanjang proses kehidupan kita seharian, mahu atau tidak kita pasti dan pasti akan mengalami sebarang bentuk perpisahan.

Antara elemen yang dapat di pelajari dalam “subjek” perpisahan ini adalah kesabaran dan keyakinan mengenai takdir Allah. Semakin kita yakin mengenai ketentuan Allah, semakin kita banyak sabar. Semakin banyak sabar, semakin banyak nikmat Allah beri. Allahu Rabbi. Sabar ini bukan belajar (secara praktikaliti) daripada dewan kuliah ataupun ceramah-ceramah, tetapi berdasarkan pengalaman dan ujian yang Allah beri kepada kita.


Perpisahan itu indah


Mungkin ramai menyatakan perpisahan itu menyakitkan. Namun jika kita telusuri dan muhasabah semula hikmah perpisahan yang di lalui, maka kita akan faham bahawa indahnya nilai sebuah perpisahan. Kerana apa? Kerana banyak perkara kita akan belajar daripadanya sebelum kita mengalami perpisahan yang kekal selamanya daripada dunia ini. Mungkin kita akan belajar tentang bagaimana sifat dan sikap manusia, kesabaran, kecekalan, keyakinan tentang takdir, dan sebagainya.

Maka perpisahan di dunia mendidik kita agar kita memahami akan tujuan hidup kita, seterusnya tempat di stesen kehidupan terakhir kita di alam yang tiada perpishan di dalamnya, iaitu Syurga atau Neraka.

Usahlah terlalu sedih akan perpisahan. Sedih tidak mengapa, tetapi jangan sampai memakan diri. Kerana di sebaliknya, terdapat permata yang indah menanti.
Semoga Allah Redha.p/s: mulai entri ni, kebanyakkan entri aku adalah bersifat formal (walaupun kadang-kadang rimas dengan formal ni). *uhuk*uhuk*. Dan aku juga akan tukar penggunaan kata ganti diri, daripada “aku” kepada “saya”. Erk?

No comments:

Post a Comment