Don't judge a blog by its followers

Saturday, 9 February 2013

Cerpen : Merancang agar terancang.

Pada suatu hari, di suatu kampung, terdapat 2 orang penebang pokok yang bernama Amirul dan Asyraf yang bersedia untuk menebang pokok menggunakan gergaji oleh majikannya. Setiap seorang perlu menebang pokok sebesar 3 pemeluk orang dewasa. Ganjaran kepada mereka adalah orang pertama yang berjaya menebang pokok maka dia akan dapat cuti pada keesokan harinya.

Tanpa berlengah walau sesaat, Amirul segera mengambil gergajinya dan mula menggergaji pokoknya. Manakala Asyraf pula mengambil gergaji dan duduk di sebelah pokok yang ingin dipotong dan mula menajamkan gergajinya.
 
Setelah beberapa ketika berlalu, Amirul telah berjaya memotong 1/3 ketebalan pokok tersebut. Dia berhenti sebentar dan melihat ke arah Asyraf yang masih lagi menajamkan gergajinya. 

Dia bertanya kepada penebang pokok kedua;

"Asyraf, bila kau nak mula menebang pokok? Aku punya bahagian dah 1/3 selesai." Amirul kehairanan melihat perbuatan Asyraf.

Asyraf dengan mata masih bertumpu ke arah gergaji menjawab ;

"sampai gergaji aku telah tajam, baru aku mula menebang."

Amirul tergelak dan kembali menggergaji pokoknya dengan lebih tangkas sehingga beliau telah memotong 2/3 batang pokok tersebut. Tetapi sayang, kudratnya telah berkurangan dan dia berhenti sebentar. Dia meihat ke arah Asyraf yang pada masa itu juga berhenti mengasah gergaji dan mula menggergaji pokoknya.

Dalam tempoh yang singkat, Asyraf berjaya merebahkan pokoknya, hanya dengan beberapa kali menggergaji pokok tersebut. Kemudian, Asyraf memandang Amirul dengan wajah tersenyum, lantas berlalu pergi untuk membuat perancangan untuk hari cutinya esok.

                                                                              ***

Pointnya di sini, berapa kali dalam hidup kita, kita telah melakukan tindakan tanpa perancangan yang baik? :)

 
Moga amal diterima Allah 


No comments:

Post a Comment