Don't judge a blog by its followers

Tuesday, 26 February 2013

Cerpen : Syukur


Aiman merupakan salah seorang jutawan Malaysia. Namanya sering berada di dada akhbar. Syarikatnya menjadi antara syarikat peneraju ekonomi Malaysia. Namun, hatinya selalu gusar dan gelisah. Berfikir tentang keselamatan diri dan keluarganya, hartanya, tekanan pejabat dan pekerja, masalah syarikat dan pelabur, serta 1001 masalah lagi.
 

Danial pula merupakan seorang anak kampung yang hidup dalam serba kemiskinan. Dia mempunyai ramai adik beradik, atas sebab tu dia berhenti belajar sebab mahu bekerja demi menyara keluarganya. Dia hanya ada basikal tua untuk pergi kerja dan gajinya hanya cukup member makan sekeluarga untuk sehari. Ibarat kais pagi makan pagi.


--


Satu hari, Aiman bertekad untuk bercuti ke kawasan pedalaman. Dia mula membawa kereta Mercedes nya bersama keluarga pergi bercuti. Sepanjang perjalanan, dia masih lagi berfikir tentang urusan di syarikatnya.

 

Ketika Aiman melalui suatu perkampungan, tiba-tiba dia ternampak seorang pemuda yang menunggang basikal tua di tepi jalan. Hatinya berbisik,

 

"Alangkah tenangnya kalau aku jadi pemuda tersebut.Tak perlu fikir banyak sampai serabut, cukup sekadar kerja yang ada. Boleh luang masa banyak bersama keluarga, tiada orang nak dengki, tiada orang nak merompak. Seronoknya jadi pemuda miskin tu.."


--


Ketika Danial sedang menunggang basikal untuk pergi kerja, tiba-tiba dia ternampak seorang pemuda memandu kereta Mercedes. Hatinya berbisik,

"Alangkah seronoknya kalau aku jadi pemuda itu. Hidup kaya raya, tak perlu fikir macam mana nak cari duit. Nak beli apa-apa pun senang, boleh bahagiakan ibu dan ayah, boleh besarkan anak-anak dengan selesa, ada duit banyak boleh pergi bercuti sana sini. Seronoknya jadi pemuda kaya tu.."

---

Moral of the story :

1. Bersyukur dengan nikmat yang Allah beri. Jangan terlalu membandingkan nikmat yang ada pada kita dengan orang lain, tetapi belajar bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan kepada kita. Kerana itulah yang terbaik untuk kita.
2. Kebanyakkan orang mungkin boleh bersabar apabila diberi pelbagai ujian, tapi kebanyakkan orang juga tewas untuk bersyukur apabila diberi pelbagai nikmat.. Allahu Rabbi..

Moga amal diterima Allah. :)
 
Comments
2 Comments

2 comments: