Don't judge a blog by its followers

Monday, 13 May 2013

Kenapa saya tidak sokong DAP?




Fuh, sedang kesejukan duduk berhibernasi dan membuat thesis di perpustakaan waktu tengah malam begini, tiba-tiba terasa hangat pula apabila membaca sebuah status di MukaBuku mengenai DAP.

Apa yang ditulis oleh penulis status tersebut adalah apa yang selalu bermain difikiran saya, yang mana saya tiada idea untuk diterjemahkan dalam bentuk bait-bait perkataan. Dan malam ini, saya sekali lagi ingin “mencopy paste” untuk kali ketiga dalam blog saya, dan kali ini berkaitan politik (yang pertama dulu tentang Fiqh, dan kedua tentang…err… cinta).

Saya tak copy paste sepenuhnya, melainkan saya perbaiki sebahagian perkataan yang ringkas, agar mudah untuk dibaca oleh orang yang tak reti baca tulisan SMS.

Semoga bermanfaat.

(Warning : Artikel ini agak panjang, ia memerlukan kesabaran dalam membaca. Sekian)


---


Ada orang tanya saya,

“kenapa susah sangat ngko nak percaya DAP? Hang pun tau DAP dah banyak kali jadik Ketua Pembangkang – tahun 78, 86, 90 dan selalu dapat majoriti lebih banyak dari PAS, xder pun kecoh-kecoh sebelum nih. Ok jer. Kalau x percaya DAP, susah ler nak dakwah. Sampai biler nak camnih”.

Saya tersenyum kepada teman saya. Sebelum saya jawab, saya tanya dia,

“Ikhlas nak tau atau saja-saja nak tanya?”.

Dia jawab,

“ate, kalau dah tanya ikhlas ler nak tau. Pas boleh sokong, naper DAP susah nak sokong lak”.

“Ok, itu macam ka? Ok, bagi peluang saya jawab. Utk menjawab persoalan tersebut, saya bahagikan kepada empat konteks supaya lebih jelas jawapan yang diberikan. Sabaq noo..."

Konteks pertama - Ini bukan semudah persoalan percaya ahli DAP atau tidak. Ini persoalan menyokong perjuangan dan idealogi DAP atau tidak. Saya secara peribadi tidak mempunyai masalah dengan ahli-ahli biasa DAP. Saya berkongsi kerisauan mereka berkenaan hala tuju ekonomi negara, masalah rasuah, penyalahgunaan kuasa, penipuan etc. Ini antara perkara asas yang perlu diperbaiki oleh parti pemerintah sekarang. Saya memuji kesungguhan mereka atas prinsip ini. Namun, atas dasar dan pendekatan apa itu yang saya berbeza dengan pendekatan DAP.

Sebagaimana PAS mengemukakan hujah tidak dapat bersama dengan UMNO selagi UMNO mengekalkan dasar sekular mereka, maka atas hujah yang sama harus kita pakai dengan DAP yang terang-terang sebuah parti sosialis. Di dalam website mereka sendiri jelas

“The DAP is committed to the struggle for a free, democratic socialist Malaysian Malaysia, based on the principles of human rights, equality, social and economic justice, and founded on the institution of parliamentary democracy.”

klik http://dapmalaysia.org/newenglish/au_theparty.htm

Pendirian saya dan impian peribadi saya buat Malaysia jelas berbeza dengan impian dan matlamat DAP untuk Malaysia. Macammana saya nak menyokong perjuangan mereka? Macammana saya nak percaya perjuangan mereka? Adakah semata-mata kerana mereka bukan UMNO saya boleh terima mereka? Pakatan Rakyat bukan terdiri dari satu idealogi yang sama, ia terdiri dari 3 idealogi yang berbeza. 3 pohon yang berbeza manakala hanya satu dari parti dalam PR yang benar-benar mempunyai akar yang tunjang terhadap aqidah Islam.

Konteks kedua - berkenaan DAP menjadi majoriti pembangkang sebelum tahun 2008, ia tidak boleh disamakan dengan suasana sekarang. Dahulu, pembangkang tidak bersepakat atas satu platform. Malah, tahun 70an, 80an dan awal 90an waktu tersebut kadang-kadang DAP dan PAS tidak sebulu. In fact, dalam DAP dan segelintir dalam PAS sendiri tak percayakan DSAI masa tuh. Suasana berbeza menuntut penilaian yang berbeza. Jangan pula lupa, ketika PAS dan UMNO berlumba-lumba utk menunjukkan siapa lebih Islam, siapa yang menegur? Tidak lain dan tak bukan Lim Kit Siang sendiri.”

Saya tunjukkan teman saya link-link website ini.

“2002 - In this connection, DAP calls on UMNO and PAS to stop their competition to out-Islam and out-Islamic State each other, which is worsening the national investment climate in an already bleak global economic scenario.



klik : http://dapmalaysia.org/all-archive/English/2002/sep02/lks/lks1870.htm

2003 – The PAS Islamic State blueprint will ratchet up the UMNO-PAS competition to out-Islam and out-Islamic-state each other to a new and unprecedented level with grave damage to the very fabric of the 46-year social contract and Merdeka Constitution of Malaysia as a secular nation with Islam as the official religion but not an Islamic state


klik : http://dapmalaysia.org/all-archive/English/2003/nov03/lks/lks2744.htm 

2005 - Malaysia’s return to the “social compact” of our forefathers and the 1957 Merdeka Constitution, the 1963 Malaysia Agreement and 1970 Rukunegara is an indispensable prerequisite for the future success and greatness of Malaysia in the 21st century of globalization and liberalisation, and for this reason, I wish to make two calls:

• To UMNO and PAS to stop their unhealthy, unconstitutional and unMalaysian competition to turn Malaysia into an Islamic State and focus instead on issues of justice, freedom, morality, accountability, integrity and good governance ;

• To Barisan Nasional component parties like MCA, Gerakan, MIC, SUPP and in particular all Sarawak and Sabah parties to find the courage and conviction to defend the democratic, secular and multi-religious foundation of the Malaysian nation, starting with MCA and Gerakan in their national party conferences next month with resolutions reiterating their commitment to the Merdeka “social contract”, 1957 Constitution, 1963 Malaysia Agreement and 1970 Rukunegara that Malaysia is a democratic, secular, multi-religious nation with Islam as the official religion but not an Islamic State.
 

klik :  http://dapmalaysia.org/all-archive/English/2005/july05/lks/lks3565.htm 

Konteks ketiga – dakwah. Saya juga ada ramai kawan bukan Islam yang terdiri dari bangsa cina, iban, india, kadazan, melanau etc. Saya menghormati mereka dan saya akui mereka ikhlas mahukan Malaysia yang lebih baik dari hari ini. Ada di kalangan mereka saya akui lebih baik dari segelintir kawan-kawan seagama saya tak kira dari bangsa melayu atau arab. Kita tidak perlukan kerjasama politik untuk menerangkan kepada mereka tentang Islam. Malah, ketika kawan dari Korea Selatan meletakkan jawatan, saya terkejut apabila boss saya yang beragama Islam menghadiahkan beliau Al-Quran dan memberi kata-kata yang saya ingat sampai sekarang, “I don’t have any proper gift for you, but I can only share you the greatest gift to mankind – Quran. Have a read when you reach home. You never know, it might change you.”

Andaikata sepanjang 55 tahun ini semua umat Islam bersikap sebegini, bukankah Islam sudah berkembang. Namun sedihnya, dalam usaha sebegini yg jelas dalam tuntutan Islam pun kita susah nak bersepakat…apakan pula nak mentadbir Negara.

Konteks terakhir – mungkin susah nak percaya saya yang mungkin “bias” sebab saya meletakkan persepakatan Islam sebagai antara perkara yang harus dicapai untuk Malaysia mengorak langkah lebih ke hadapan. Kalau begitu, baca pula status terbaru Xifu Naser yang jelas tidak mempunyai apa-apa kepentingan selain Islam di hati beliau.

(SIRI 3 SAMB) TAI CHI POLITIK: KIT SIANG OUTSMARTS EVERYONE, BUT STOPPED BY NAJIB!

Sangat UNSANGKARABLE bhw strategi NAJIB yg terima bertubi2 tumbukan PR akhirnya menang, bahkan tawan negeri2 yg pernah dikuasai PR iaitu KEDAH/PERAK. Saya teringat cerita ROCKY dimana peninju yg bernama Rocky tidak mampu berlawan dgn opponent yg jauh lebih berotot. Strategi Rocky ialah biar dirinya di tumbuk bertubi2 dulu. Biar luka habis sampai ramai General2 besar UMNO jatuh satu persatu sehinggalah round Gelang Patah dimana Kit Siang bagi tumbuk TERAKHIR PALING MAKSIMA KUAT! Seorang kawan analyst politik (Chinese Muslims yg ada phd budaya Cina) bagi tau; “NAJIB GUNA TAI CHI. Dia akan menang.” Saya seriously tak faham.

Bila lepas pilihanraya, baru saya faham maksud TAI CHI POLITIK. Saya call kawan saya itu dan dia jawab, “DAP dah tembak semua bullets. Dah guna maksima tenaga utk tumbuk. Dia dah dapat 95% Chinese Votes and cannot go further. THE MORE ENERGY THEY USE, THE WEAKER THEY BECOME. THIS IS THE MAXIMUM THEY CAN GO AND THIS IS THEIR ULTIMATE WEAKNESS. THE LAST DAP BLOW but yet, UMNO tak tumbang. Bahkan tawan their states v/s 3 strong parties! Tapi UMNO masih reserve banyak tenaga in the form of OPPORTUNITIES. Kalau UMNO tidak memaksimakan penggunaan opportunities ini dgn maksima efektif, next time tai chi politik tidak mampu selamatkannya lagi. Its time for REVOLUTIONARY changes … KUNGFU PANDA!

Saya pernah berkata dalam TV ISMA bhw keistimewaan UMNO berbanding parti2 lain ialah kematangannya utk check and balance DAP. Ternyata benar sekarang. Saya juga berkata keistimewaan PAS pula ialah check and balance UMNO. Dan saya harap ISMA/BERJASA dapat check and balance PAS. TETAPI SAYA BERDOA PAS/UMNO akan bersatu dan ISMA/BERJASA sudahpun bersuara utk bantu ke arah penyatuan. HANYA PENYATUAN SAHAJA DAPAT CHECK KEMARAAN THE WAVE OF IDEOLOGICAL TSUNAMI.

Mengapa biar DAP bersatu tetapi umat Islam berterabur dan tak berstrategi? Sblm I peluk Islam, Ustaz Suwardi bagitau keistimewaan al-Qur’an berbanding dgn Bible ialah TIADA PERCANGGAHAN dalam al-Qur’an. Maka saya peluk Islam. Tetapi setelah peluk Islam, saya lihat BANYAKnya PERCANGGAHAN dlm umat Islam sendiri! Golongan pro-liberal (Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism) sudahpun berstrategi sehari dua selepas pilihanraya utk MENELAN ISLAM ketika umat Islam BERTERABUR! Dah mula buka langkah, sedangkan kita PALING LAMBAT DAN ADA YG MASIH BELUM LANTIK MB!
 

klik: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2013%2F5%2F7%2Fnation%2F13076095&sec=nation
 

“MALAYSIAN DREAM” OUTSMARTS “MUSLIM DREAM”



Habis baca status xifu, kawan saya tengok saya sambil tersengih...."cakap banyak ler hang, bila nak balik bertanding?"

"Eh, ke situ pulak. Hempuk ngan kerusi baru tau."

Wallahua'lam.


Kredit : Ditulis oleh Tuan Megat A Rithauddeen ( link asal, klik : https://www.facebook.com/megatar1/posts/10151476540370073)
---


Tidak bersetuju? Tidak apa. Kita kan “amalkan” freedom of speech and democracy. Jangan saya digelar macai kerana tak bersependapat dengan anda sudah. Nanti kena “tuntut” pula laungan-laungan “Freedom of speech” dan “Democracy” anda.
Hehe.



p/s: sebenarnya tajuk entri ni “kenapa saya tidak percaya DAP”, tetapi disebabkan nak mengelakkan perbalahan tiada hala tuju, jadi saya harmonikan tajuk kepada “kenapa saya tak sokong DAP”. Harmoni tak?  *koff*koff*


Moga amal diterima Allah.

Tuesday, 7 May 2013

ISMA penyebab Pakatan Rakyat kalah?



Mungkin ada yang baru mengenali Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Mungkin juga ada yang kenal ISMA melalui pembacaan newsfeed Facebook saja atau dengar kawan-kawan cerita. Dan macam-macam lagi.

Lalu timbullah golongan yang dah mengenali ISMA, lantas membenci ISMA atas alasan masing-masing, kemudian menuduh dengan bangganya ISMA adalah penyebab Pakatan Rakyat (PR) kalah.

*facepalm*

Maka entri ini saya tujukan kepada mereka.


Analisis tempat bertanding calon ISMA-BERJASA di 7 Parlimen 2 DUN


Pertama sekali saya nak terangkan bahawa ISMA dan BERJASA adalah dua entiti yang berbeza. Calon ISMA adalah ISMA sendiri, tetapi HANYA bertanding atas tiket BERJASA. Dengan erti kata lain, ISMA hanya tumpang logo sahaja. Tidak lebih dari itu.

Dan BERJASA yang menghantar calon adalah atas kapasiti ahli BERJASA sendiri. Tiada kaitan dengan ISMA. BERJASA ada menghantar calon di beberapa tempat, yang saya ingat adalah di Parlimen Cameron.

Saya tak mahu cerita tentang calon BERJASA, tetapi calon ISMA sahaja.

ISMA menghantar calon di 7 Parlimen, iaitu :

1. P009 Parlimen Alor Setar
Ustaz Haji Abdul Fizol Mohd Isa

2. P017 Parlimen Padang Serai
Ustaz Hamidi Abu Hassan

3. P072 Parlimen Tapah
Ustaz Shaharuzzaman Bistamam

4. P097 Parlimen Selayang
Ustaz Hj. Mohd Hazizi Ab Rahman

5. P107 Parlimen Subang
Ustaz Haji Mohammad Ismail

6. P109 Parlimen Kapar
Ustaz Mohd. Pathan Hussin

7. P128 Parlimen Seremban
Ustaz Haji Abdul Halim Abdullah

Dan 2 DUN iaitu :

1. N25 Dun Kajang
Ustaz Haji Mohammad Bin Ismaill

2. N11 Dun Derga
Ustaz Haji Abdul Fizol Mohd Isa


OK, kita lihat satu demi satu Parlimen dulu.


1. Parlimen Alor Setar dimenangi oleh calon PKR.

GOOI HSIAO – LEUNG (PKR)
Jumlah Undi: 27,364

CHOR CHEE HEUNG (BN)
Jumlah Undi: 25,491

ABDUL FISOL BIN MOHD ISA (ISMA)
Jumlah Undi: 3,530


*info tambahan :
untuk pengetahuan, sejak tahun 2004, PKR tidak pernah menang  di sini sehinggalah 2013.

2. Parlimen Padang Serai dimenangi oleh calon PKR

N SURENDRAN A/L K NAGARAJAN (pkr)
Jumlah Undi: 34,151

HENG SEAI KIE (BN)
Jumlah Undi: 25,714

HAMIDI BIN ABU HASSAN (berjasa)
Jumlah Undi: 2,630


3. Parlimen Tapah dimenangi oleh calon BN

SARAVANAN A/L MURUGAN (bn)
Jumlah Undi: 20,670

VASANTHA KUMAR A/L KRISHNAN (PKR)
Jumlah Undi: 12,743

SHAHARUZZAMAN BIN BISTAMAM (isma)
Jumlah Undi: 2,053

 

*info tambahan :

 

(1) Untuk track record sejak 2004, PKR tidak pernah menang kerusi ini.

 

(2) Andai kata ISMA tidak bertanding di sini sekalipun, PKR tetap akan kalah berdasarkan jumlah undi yang ada. Jika seluruh undi ISMA disalurkan kepada PKR, ia tetap tidak akan membantu PKR untuk menang. Jadi, tiada isu untuk “berandai-andai”.

 

4. Parlimen Selayang dimenangi oleh calon PKR

 

WILLIAM LEONG JEE KEEN (pkr)
Jumlah Undi: 52,287

LIM SIANG CHAI (BN)
Jumlah Undi: 34,441

HAJI MOHD HAZIZI BIN AB. RAHMAN (isma)
Jumlah Undi: 4,152

 

5. Parlimen Subang dimenangi oleh calon PKR

 

SIVARASA A/L K. RASIAH (PKR)
Jumlah Undi: 66,268

PAKAS RAO A/L APPLANAIDOO (BN)
Jumlah Undi: 39,549

MOHAMAD BIN ISMAIL (ISMA)
Jumlah Undi: 4,454

 

6. Parlimen Kapar dimenangi oleh calon PKR

 

G MANIVANNAN A/L GOWINDASAMY (PKR)
Jumlah Undi: 69,849

AKTHIVEL A/L ALAGAPPAN (BN)
Jumlah Undi: 46,059

MOHD PATHAN BIN HUSSIN (ISMA)
Jumlah Undi: 6,289

 

7. Parlimen Seremban dimenang oleh calon DAP

 

LOKE SIEW FOOK (DAP)
Jumlah Undi: 45,628

YEOW CHAI THIAM (BN)
Jumlah Undi: 33,075

ABDUL HALIM BIN ABDULLAH (isma)
Jumlah Undi: 6,866

 

Ok selesai bahagian Parlimen. Ada bantahan?

 

Boleh isi borang bantahan.

 

*koff*koff*

 

Kita masuk bahagian DUN pula.

 

1. Dun Kajang dimenangi oleh calon PKR

LEE CHIN CHEH (PKR)
Jumlah Undi: 19,571

LEE BAN SENG (bn)
Jumlah Undi: 12,747

MOHAMAD BIN ISMAIL (isma)
Jumlah Undi: 1,014

 

2. Dun Derga dimenangi oleh calon DAP

 

TAN KOK YEW (DAP)
Jumlah Undi: 10,358

CHEAH SOON HAI (BN)
Jumlah Undi: 9,202

ABDUL FISOL BIN MOHD ISA (ISMA)
Jumlah Undi: 2,061

 

Ok selesai. Ada bantahan?

 

8 PR menang, 1 BN menang (walaupun kalau tiada calon ISMA pun, BN tetap menang).

Jadi, apa relevannya mengatakan ISMA penyebab kekalahan Pakatan Rakyat (PR)?

 

*scratch head*

 

Seruan ISMA menyeru kepada kekalahan PR

 

Ini lagi satu kes saya jumpa yang menyatakan, seruan ISMA iaitu Undilah Calon Muslim Berwibawa menyebabkan PR kalah, terutama menyebabkan Kedah dirampas BN.

 

 

*facepalm*

 

 

Baiklah, saya ingin berkongsi beberapa perkara.

 

1. Saya nak beritahu bahawa keahlian ISMA di seluruh Malaysia hanya sekitar 10,000 – 20,000 sahaja.

 

2. Jumlah Suka (baca : Like) pada muka (baca : Page) Arus Baru (gerakan politik ISMA, jika saya boleh panggil sebagai gerakan), sekitar 15,000++ sahaja. Itupun termasuk ahli ISMA dan orang yang benci (baca : Anti) dengan ISMA.

 

Kalau yang betul-betul nak kenal ISMA suka muka Arus Baru itu mungkin sekadar 2,3 ribu sahaja, atau kurang dari itu.

 

3. ISMA tak pernah dapat masuk media perdana (setahu saya, dapat masuk surat khabar Sinar Harian sahaja), apatah lagi nak sampaikan seruan politik ISMA dalam media perdana.

 

4. Ramai yang mengenali ISMA melalui rakan-rakan dan kemudiannya menolak ISMA. Jika saya boleh berikan peratusan, sekitar 50% (anggaran saya sahaja) yang mengenali ISMA lantas menolak pembawakan ISMA.

 

5. Persoalan saya, berapa ramai sahaja yang tahu seruan undilah calon Muslim berwibawa ni?

 

6. Ada yang menyatakan ahli ISMA di doktrin untuk menyokong UMNO/BN dan mengundi mereka. Sesiapa yang mengatakan sedemikian, baik minta maaf awal-awal.

 

Pada sebahagian orang, undi adalah rahsia. Pada saya, tidak.

 

Saya mengundi calon PKR di peringkat DUN dan Parlimen. Bahkan saya berkempen pada ahli keluarga saya yang mengundi di tempat sama dengan saya untuk mengundi calon PKR, dan alhamdulillah, 4 orang dalam keluarga saya mengundi calon PKR di peringkat Dun dan Parlimen.

 

Baiklah, kenapa saya mengundi, bahkan mengajak keluarga saya mengundi calon PKR? Sebab utamanya adalah atas landasan UNDILAH CALON MUSLIM BERWIBAWA.

 

 

Bukti?

 

 

Baiklah, di Dun Kahang, MIC (BN) lawan dengan PKR ( Hamdan Basiran) dan Parlimen Sembrong, BN (Dato’ Hishamuddin) lawan dengan PKR (Onn Abu Bakar).

 

Di DUN, jika saya di doktrin undi BN, saya dah mengundi MIC/BN. Tetapi atas dasar undi calon Muslim berwibawa, saya mengundi PKR.

 

Di Parlimen pula, perkara yang sama juga saya lakukan, saya mengundi Onn Abu Bakar. Kenapa? Bukankah Dato’ Hishamuddin itu popular di Sembrong, bahkan Menteri Dalam Negeri lagi.

 

Kelass gitu  (kata sesetengah orang)

 

Pada saya, Dato’ Hishamuddin mempunya beberapa isu yang menyebabkan saya hilang percaya padanya, antaranya yang utama adalah isu Lahad Datu. Manakala Onn Abu Bakar masih lagi mempunyai rekod perjalanan (baca : track record) yang bersih.

 

 

Jadi, apa lagi “dalil” yang nak digunakan untuk menyatakan ISMA penyebab Pakatan Rakyat kalah?

 

 

UMNO/BN dan SPR menipu bagaimana?

 

Saya antara yang jadi PACA (Polling agent & Counting agent), dan saya melihat sendiri ketelusan pengiraan undi di Dun Kajang (kalau Kajang PR menang, semuanya telus. Kalau kalah, mesti ada penipuan *sigh*).

 

Tempat lain pula, sekadar hearsay sahaja. Walauapapun, menipu tetap salah dan berdosa. Tiada kompromi.

 

Dan pada saya secara peribadi, memang berlaku beberapa kecurigaan dan kecurangan (berdasarkan maklumat saya dapat), antaranya pertambahan peti undi secara “ilmu hitam”, kemudian blackout secara tiba-tiba sedangkan pihak TNB dah kata kawasan tersebut memang tiada blackout, dakwat kekal yang tak kekal, pengundi hantu, brader luar kawasan (baca : foreigner seperti Bangla, Mynmar, etc) turun mengundi sekali, dan sebagainya.

 

Jadi kepada sesiapa yang berkenaan, bantahlah melalui saluran undang-undang, antaranya dengan mengadakan petisyen bantahan untuk dibawa ke mahkamah Pilihanraya.

 

Jangan libatkan dengan pihak luar negara terutama US. Jangan cari penyakit.

 

 

Muhasabah bersama

 

Pesanan ikhlas dari saya, kita sama-sama muhasabah, samada dari pihak ISMA, PR dan juga BN.

 

Muhasabah kenapa kita kalah, dan kenapa kita menang.

 

Jika (memang ada pun) ada suara yang menyatakan ISMA melambatkan kemenangan Islam, saya ada beberapa persoalan ;

 

1. Adakah kemenangan Islam itu ditentukan oleh manusia? Atau manusia sekadar asbab kepada kemenangan Islam itu sendiri?

 

2. Adakah dengan kemenangan Pakatan Rakyat, Islam akan menang?

 

 

Ok lah, kalau ya sekalipun dengan Pakatan Rakyat, Islam akan menang, apa “dalil” untuk menyatakan ISMA penyebab “Islam” kalah atau lambat menang?

 

Kerana seruan ISMA kah?

 

Nak kata tentang kemasukan calon ISMA, rasanya berdasarkan analisa di atas dan jelas lagi berlampu picit bahawa 8/9 kawasan ISMA bertanding dimenangi oleh calon Pakatan Rakyat.

  

 

Akhir sekali, saya ada persoalan yang rasanya cukuplah kita jawab sendiri.

 

 

1. Bagaimana Allah nak bagi kemenangan kepada kita dalam keadaan akhlak pun masih tak terjaga, yang mana orang yang tidak sependapat dengan kita dihina, dimaki hamun walauapun kita yakin bahawa kitalah di pihak yang benar?

 

Kemudian bila ditegur tentang akhlak, di sindir pulak golongan yang menegur itu. Yang lagi best, dikatakan pula “jaga akhlak” ini trademark golongan tertentu (biasanya dilabel terus kepada ISMA).

 

Saya tergaru kepala.

 

Bukankah Rasulullah sallahu alayhi wasallam diturunkan untuk menyempurnakan akhlak?

 

Seruan akhlak itu adalah dari ISLAM sendiri, ISMA hanya menyampaikan sahaja. Ini tidak, disindir, dikutuk dan dimaki mereka.

 

Rasulullah sallahu alayhi wasallam ada mengajar begitu kah?


 

Dan lagi satu, silalah bezakan di antara HENTAM dan KRITIK. Entri saya ini MENGKRITIK dengan sebab yang saya dah kemukakan. Nak terima ambil, tak nak terima takpe, boleh salurkan bantahan anda mahupun tutup table untuk page ini.

 

 

Mudahkan?

 

 

Moga amal diterima Allah.