Don't judge a blog by its followers

Tuesday, 31 December 2013

Perang Antara Dua Cahaya Part II

(sambungan siri sebelum ini. Kalau belum baca, sila baca yang pertama, atau anda akan mengalami sindrom blur tiba-tiba)


Sila sediakan tisu di sebelah anda sebelum meneruskan pembacaan.  *lap hingus*

Pasukan pemberontak telah berpecah kepada dua kumpulan, yang mana satu kumpulan menyerang pasukan ‘Aisyah RA dan satu lagi kumpulan menyerang pasukan Ali RA secara SERENTAK.

Suasana menjadi kelam kabut dan hiruk pikuk dalam keadaan gelap gelita. Masa tu mana ada lampu sportlight pada bola. Dan suasana kelam kabutnya lebih dasyat dari apa yang berlaku semasa penyokong bola sepak negeri bergaduh di padang bola hari tu (tiba-tiba).

Dalam keadaan yang sangat panik, huru hara, hiruk pikuk, kelam kabut, dan apa lagi yang anda nak namakan (baca : you name it), tentera ‘Aisyah RA menyangka bahawa tentera Ali RA menyerang mereka.

Manakala tentera Ali RA pula menyangka bahawa tentera ‘Aisyah RA menyerang mereka. Lalu tanpa diduga dan tak pernah terfikir oleh mereka bahawa tercetusnya Perang Jamal yang menyebabkan kematian yang begitu banyak dan berakhir dengan kemenangan di pihak Ali RA. Walaupun peperangan ini, kedua-dua belah pihak tidak mempunyai niat untuk mengadakan peperangan.

Dalam kitab Al-Bidayah Wa An-Nihayah, Al-Imam Ibnu Kathir memperincikan kisah ini ;

"Orang-orang pun merasa tenang lagi lega (kerana persatuan tersebut)...pada waktu malamnya kedua-dua pihak bermalam dalam keadaan yang sebaik-baiknya. Akan tetapi, pembunuh Uthman melalui malam tersebut dalam keadaan seburuk-buruknya. Mereka berbincang dan bersepakat untuk mencetuskan peperangan pada pagi esoknya. Mereka bangun sebelum terbitnya fajar, jumlah mereka menghampiri 1000 orang. Masing-masing kelompok bergabung dengan pasukannya lalu menyerang mereka (pasukan 'Aisyah) dengan pedang. Setiap golongan bergegas menuju kaumnya untuk melindungi mereka. Orang-orang (pasukan 'Aisyah) bangun dari tidur dan terus mengangkat senjata. Mereka berkata : Penduduk Kufah (pasukan Ali) menyerbu kita pada malam hari, mereka mengkhianati kita!"

Mereka (pasukan 'Aisyah) menyangka bahawa para penyerang itu berasal dari pasukan Ali. Suasana huru hara tersebut sampai ke pengetahuan Ali, lalu beliau bertanya: "Apa yang terjadi kepada orang ramai?" Mereka menjawab: Penduduk Basrah (pasukan 'Aisyah) menyerang kita!"

[al-Bidayah wa An-Nihayah, jilid 7, ms. 227]

Pada masa perang sedang berlangsung, Ummul Mukminin ‘Aisyah RA sedang berada di atas pelana untanya. Beliau tidak ikut berperang dan juga tidak mengarah sesiapa berperang.

Ini sebab beliau menjangkakan pemergian mereka ke Basrah untuk kemaslahatan kepada umat Islam tetapi sayangnya tidak pergi ke Basrah adalah lebih baik. Sebab itu apabila ‘Aisyah RA mengingat kembali pemergiannya ke Basrah, beliau akan menangis sehingga tangisan itu membasahi kain tudungnya.

Mata berkaca. *lap air mata*

Shuk, kenapa berlakunya perang Jamal?

Cerita di atas sebenarnya dah menjawab persoalan tu. Malah peperangan ini membenarkan sebuah hadis sahih dari Nabi sallahu alayhi wasallam, iaitu

"Tidak akan datang Hari Kiamat sehingga dua kumpulan yang besar saling berperang. Berlaku antara kedua-duanya pembunuhan yang dahsyat padahal seruan kedua-duanya adalah satu (yakni kebaikan Islam dan umatnya).'

[Shahih Muslim : 157]

Shuk, kenapa tentera ‘Aisyah RA dan tentera Ali RA tidak ‘tabayyun’ (siasat) dahulu siapa yang menyerang tentera mereka?

Logiknya begini ;

1.      Dalam keadaan huru hara, hiruk pikuk, kelam kabut, dan apa jua yang anda nak namakan, mana sempat nak tanya siapa serang siapa. Masa itu anggapan (baca : assumption) saja yang menjadi penentu. Ibarat macam kekecohan antara penyokong bola, mana ada sempat nak tanya siapa cari pasal dengan siapa dulu.

2.      Jangan baca sejarah dengan nada atau imiginasi kita hari ini. Zaman itu mana ada handphone, surat khabar sinar harian (tiba-tiba), email, apatah lagi wechat, whatsapp dan segala bagai. Kalaulah ada whatsapp masa tu, tentera Aisyah’ RA dan tentera Ali RA dah inform maklumat dan situasi mereka dalam group whatsapp supaya salah faham tidak berlaku. Siap ambil gambar upload dalam group. Eheh.

Kesimpulannya, yang pertama jangan sangka buruk pada para sahabat radiyallahu anhum ajmain. Sesungguhnya mereka mendapat tarbiyah yang paling superb dalam sejarah kemanusiaan oleh Rasulullah sallahu alayhi wasallam. Apabila berlaku peperangan di antara mereka, peperangan mereka ibarat peperangan antara cahaya, bukan peperangan antara cahaya dan kegelapan.

Yang kedua, rajin-rajinkanlah baca sejarah, walaupun bila anda mendengar sejarah anda membuat tangan di bahu mata ke atas.


- shukery -


p/s : mata anda terbeliak dan mulut anda ternganga atau tidak? Kalau ya, misi saya berjaya. Kalau tak, kalau tidak, misi saya tetap berjaya. Sebab anda telah habis membaca. Hoyeah!


No comments:

Post a Comment