Don't judge a blog by its followers

Sunday, 29 December 2013

Perang Antara Dua Cahaya


Anda masih ingat kisah sejarah zaman sekolah menengah dahulu? Saya rasa mesti ramai yang meletakkan tangan di bahu mata ke atas sambil kata, “sejarah..”.

Saya nak cerita pada anda kisah sejarah yang anda jarang-jarang dengar, dan saya akan pastikan mata anda terbeliak dan mulut anda ternganga dan kemudian anda akan jadi rajin dan bersemangat waja untuk menggeledah buku di stor atau perpustakaan untuk memastikan fakta saya sahih, tulen dan bermutu tinggi.

Eheh. Sembang lebat shukery ni.

Pernah dengar kisah perang Jamal? Kalau anda pertama kali mendengarnya, sila buat muka teruja sambil kata, “belum belum!”.

Perang Jamal adalah peperangan pertama di antara para Sahabat radiyallahu anhum ajmain. Peperangan ini adalah dari dua ketumbukan tentera kaum muslimin yang masing-masing diketuai oleh dua sahabat agung Rasulullah sallahu alayhi wasallam, iaitu Amirul Mukminin Saidina Ali radiyallahu anhu (RA) dan isteri baginda, Ummul Mukminin Saiditina ‘Aisyah radiyallahu anha (RA). Peperangan tersebut dinamakan perang Jamal sebab ketika itu Ummul Mukminin ‘Aisyah RA berada di atas unta (Jamal).


Eh, biar betul shukery ni. Sahabat Nabi mana ada berperang sesama sendiri. Kau fitnah depa ni. Kau ni, macam syiah je.


Puuuhhh.

Tersembur air teh aku.

Mana ada, kisah ini memang betul-betul berlaku. Malah ada dua kali peperangan antara Sahabt radiyallahu anhum ajmain berlaku, iaitu Perang Jamal, dan Perang Siffin. Yang itu nanti saya cerita. Saya nak ceritakan kisah perang Jamal dulu. Dan tujuan saya cerita ini adalah untuk membersihkan fakta sebenar daripada auta yang direka oleh kaum Syiah.


Bagaimana berlakunya peperangan Jamal ini?


Al kisahnya bermula begini. ‘Aisyah RA, Thalhah RA dan Az-Zubair RA serta orang-orang yang bersama mereka telah bertolak dari kota Madinah ke Basrah selepas mendengar perkhabaran bahawa Ali Bin Abi Talib RA dilantik sebagai Amirul Mukminin yang baru selepas Amirul Mukminin Uthman RA dibunuh atas sebab fitnah yang dilemparkan kepadanya berskala raksaksa Gorgon oleh para pemberontak.

Siapa pemberontak ini? Mereka adalah golongan yang memendamkan rasa dendam dan dengki kepada  Amirul Mukminin Uthman RA. Bagaimana pula Saidina Uthman RA dibunuh? Nanti saya cerita kalau saya ada kelapangan (konon).

Berbalik pada kisah awal tadi, kenapa mereka bertolak ke Basrah? Mereka ke Basrah sebab nak menutup perpecahan yang baru dalam Islam disebabkan peristiwa pembunuhan zalim lagi keji dan tak berhati perut terhadap Amirul Mukminin Uthman RA.

Dan dalam masa yang sama, selepas dengar perkhabar tentang kisah ini, Amirul Mukminin Ali RA juga mengambil inisiatif untuk pergi ke Basrah bersama dengan ketumbukan tenteranya.

Untuk apa? Ia bertujuan untuk bersatu dengan mereka, menguatkan mereka dan menyatukan kembali umat Islam dalam menghadapi pemberontakan yang kurang hasam dalam peristiwa pembunuhan Uthman RA.

Tetapi impian kesatuan ketenteraan di antara ‘Aisyah RA dan Ali RA dibenci dan ditakuti oleh para pemberontak pada zaman Uthman RA yang bersembunyi disebalik umat Islam ketika itu. Pada awalnya apabila mereka dengar keberangkatan ‘Aisyah dan tenteranya ke Basrah, mereka mula menimbulkan api fitnah yang marak yang mana mereka menyatakan bahawa pemergian mereka adalah kerana perpecahan dari Khalifah Ali.

Tetapi apabila Ali RA membuat keputusan untuk bersama dan bergabung dengan tentera ‘Aisyah RA selepas siri perbincangan di antara wakil dari Ali RA iaitu Al-Qa’qa’ dan ‘Aisyah, Az-Zubai serta Talhah R.Anhum, para pemberontak yang ada dalam tentera Ali mula takut ibarat mengigil kepala lutut  dan mengigit jari. Eheh.

Para pemberontak telah berbincang sesama sendiri dan berkata,

“Mereka sudah berdamai atas DARAH kita.”

Pada pandangan mereka, perdamaian dan kesatuan ini bererti senjata akan dihalakan ke atas mereka. Jadi, mereka yang dah menggelabah tahap gaban (bukan inche gabanna) berfikir dan terus berfikir serta berbincang strategi untuk memecahkan kesatuan pasukan Ali RA dan pasukan ‘Aisyah RA. Dan akhirnya mereka telah terfikir sebuah idea gila tahap dewa dan mencapai satu kata sepakat membawa berkat, eh membawa keparat.

Sejarah hitam itu bermula pada awal pagi ketika mentari masih lagi belum memancarkan cahayanya yang bersinar cemerlang......
Jeng jeng jeng...bersambung..... 


Tehee..


- shukery -

p/s : nantikan part Perang Antara Dua Cahaya Part II.
Comments
1 Comments

1 comment:

  1. Enche gabanna. menarik.seperti dolce n gabanna

    ReplyDelete