Don't judge a blog by its followers

Wednesday, 15 January 2014

Cerpen - Warkah Cinta Untuk Sang Rasul (Part II)


“Pencuri ! Kejar pencuri tu!! “ Jerit Abdillah.

Abdillah mengejar pencuri yang mencuri Tablet 2.0 nya ketika sedang makan di sebuah kedai makan.

Beberapa minit aksi kejar mengejar berlaku antara Abdillah dan pencuri tersebut. Namun takdir Allah, pencuri itu berjaya melepaskan diri.

Tidak lama kemudian, datang beberapa orang sahabat Abdillah ingin membantu, namun segalanya terlambat.

“Allahu musta’an… Sabar akhi. Ini dugaan Allah… Sabar...” Azlan mengurut belakang Abdillah.

“Moga pencuri tu mampos je masa perjalanan balik!” Aiman hilang sabar.

“Eh, anta pula yang mengamuk tiba-tiba. Sabar akhi. Tablet ana yang kena curi. Cool down akhi..” Abdillah tersenyum memandang Aiman.

“Err… mana taknya. Geram kot ana… kalau ana dapat pencuri tu, macam ayam penyet ana kerjakan dia..” Aiman mendengus.

“Rilek... insyaAllah mesti ada hikmahnya. Dosa ana banyak sangat kot. Tu yang Allah uji ana sebegini.. Moga pencuri diberikah hidayah Allah untuk bertaubat… Dah jom balik…”

“Tapi akhi, tak nak buat report polis?” Azlan mencelah.

“Haha. Tablet je pun. Takpe…”

Abdillah, Aiman dan Azlan berlalu pergi pulang ke kampus.

---

“Aik, mana kau dapat duit banyak macam ni? Menang judi ke semalam? Syafiq kehairanan.

“Ah tak payah banyak tanya. Ini duit hutang kau. Aku kasi langsai.” Nizam menyerahkan not RM100 sebanyak 10 keping kepada Syafiq.

“Kau nak pinjam duit aku lagi tak?” Syafiq provok.

Nizam memandang tajam ke arah mata Syafiq. Dia terus meninggalkannya.

“Come on brader. Business is business. Kalau lu tau tak boleh bayar hutang, lu jangan pinjam gua. Atau lu jadi ‘makanan’ gua…”

Syafiq dan rakannya gelak besar.

Nizam menghidupkan motor dan meninggalkan mereka.

Jam menunjukkan 10 malam dan esoknya pula hari ahad. Kebiasaannya malam minggu begini Nizam akan keluar pergi merempit atau paling tidak, melepak di bukit bintang mencari bohsia jalanan untuk memuaskan nafsunya.

Namun malam itu dia tiada mood untuk semua itu. Hatinya sedikit rasa lega dan gembira kerana sudah menyelesaikan hutang yang ada.

Dia membuka facebooknya, dan tiba-tiba ternampak satu status,

“Jangan kita bergembira di atas kesedihan orang lain yang disebabkan oleh kezaliman tangan kita kepadanya..”

Jantung Nizam berdegup kencang.

Tiap kali membaca status rakan facebooknya yang bernama “Abdillah” ini benar-benar mencengkam jiwanya. Dirinya benar-benar dihimpit rasa bersalah atas peristiwa dia mencuri petang tadi.

Nizam membuka profile facebook “Abdillah”. Dia membaca beberapa status islamik yang ditulis pada status facebook “Abdillah” sehingga dia terjumpa status,

“Siapa berminat untuk sertai usrah. Boleh PM saya.”

Status tersebut dibuat beberapa hari yang lepas.

“Usrah…? Macam aku pernah dengar..” Nizam bermonolog sendirian.

Nizam berfikir sejenak, dan  personal message Abdillah untuk bertanya apa itu usrah dan bagaimana nak menyertainya.

“Assalamualaikum..” sapa Nizam.

Tiada respon. Dia menunggu beberapa minit, tetapi masih tiada respon.

“Ah.. malaslah aku nak join..

Nizam baru saja mahu menutup facebook, tiba-tiba,

“Waalaikumussalam.. :) ya tuan?”

Nizam terkejut. Dia tersenyum.

“Maaf ganggu, saya nak tanya, macam mana nak  join usrah ya? Saya ada nampak di status tadi…”

“Oh yeke… Boleh2. Tuan tinggal di mana ya?”

“Saya di UKM…”

“Alhamdulillah.. samalah kita..”

Nizam sedikit terkejut. Walaupun sama kampus, tapi tidak pernah berjumpa apatah lagi kenal Abdillah ini. Itupun dia hairan macam mana Abdillah boleh ada dalam friend list facebooknya.

“Kalau macam tu, boleh kita mulakan usrah esok. Sebab esok saya ada bawa usrah di masjid UKM. Boleh kita bertaaruf (berkenalan) sekali esok..”

Nizam berfikir sejenak.

“Esok…? Boleh rasanya. Pukul berapa ya?”

“Lepas isyak, dalam pukul 9. Kita jumpa di masjid. Ok?”

“Ok…”


Perbualan terhenti.


- Shukery -
Comments
2 Comments

2 comments: