Don't judge a blog by its followers

Sunday, 18 May 2014

Saya, Falsafah dan As Soff

Sejujurnya, sebelum ini saya agak ‘anti’ dengan falsafah. Kerana pada saya falsafah ini memeningkan dan tidak berapa penting.

Tetapi selepas perbincangan kami dengan Ustaz Suhail di Telegram malam tadi, falsafah ini suatu ilmu yang tidak boleh diabaikan begitu saja. Ilmu falsafah sangat penting dalam pembentukan sesuatu tamadun.

Ustaz Suhail memberitahu garis panduan dalam mempelajari falsafah. Saya kongsikan kepada anda perbincangan kami semua malam tadi.

Moga ada manfaat. :)

---

“Untuk ilmu falsafah dan beberapa kitab turath asas falsafah, nak kuasai kena kuasai 2 konsep kerangka dulu ;

1. Kulliyatul khams
2. Jame wa mana' ( جامع ومانع )

Kemudian aplikasi asas seperti tanaqudh, akas, qias dan lain-lain. Ada 8 minimum. Ini mukaddimah iaitu ilmu mantiq.

Selepas tu baru boleh cuba kuasai falsafah yang merupakan cabang aplikasi ilmu mantiq. Ghayah ilmu mantiq - litahsiin azzihni, menyusun dan menyucikan pemikiran.

Bila diaplikasi dalam falsafah, maka dekat situ peranan ilmu mantiq menjadi tajarrud dengan setiap falsafah.

Sebab itu Al Banna tulis fikrah dengan ilmu mantiq yang tinggi supaya tajarrud dan jelas border aplikasi fikrah ikhwan. Falsafah nak simpulkan adalah aplikasi mantiq dalam menyusun kehidupan.

Di bawah apa-apa konsep, mantiq ajar kita susun, falsafah ajar susun ikut kerangka sesuatu perkara.

Dan tentang part ikhwah tak faham (falsafah), ana tak risau sebab itu salah satu tujuan penulisan iaitu biar org tak faham. Maka yang tak faham akan tahu bahawa diri jahil.

Mengetahui diri jahil adalah separuh ilmu.

Dari mana nak mula?

Mula dengan baca dan berguru. Nak baca apa tu topik lain. Nak tengok ikhwah kena mulakan dengan "beginners mind". Satu konsep dalam zen yang disebut oleh Yoda sebagai,

"You must unlearn what you have learn" (Yoda - star wars).

Tetapi bagi ana, semua perkara ni, kalau perkara paling asas iaitu fikrah Al Banna, tulisan Syed Qutb kita double standard dan minta mas'ul terangkan, tak payah belajar benda lain.

Ana setuju ikhwah kena pulun buku lain, tetapi jangan jadikan alasan tak kuasai buku fikrah. Kuasai dua-dua.

Mutiara malam ini:

1. Banyakkan membaca dgn keutamaan kitab fikrah dan tarbawi
2. Amalkan ilmu yg bermanfaat dari bacaan

Ikhwah jangan lupa selalu tadabbur surah as-sof. Terutamanya ayat 2-3. By the way, ada 4 unsur yang disebut dengan jelas Syed Qutb dalam surah Soff yang menguatkan Sof kita :

1. Kekuatan iman tunjang dan paksi pada kekukuhan saf.

2. Buat apa yang kita cakap/cadangkan.

3. Bergerak dalam sof yang tersusun.

4. Kukuhkan saf yang terbina

Kesimpulan, jika kita ada team yang kuat iman, semua yang dicakap dan rancang dia buat, selalu tersusun dan kuatkan ukhuwwah, insyaAllah kan jadi team terkuat.”

---


Moga Allah redha.

- Shukery -

No comments:

Post a Comment